Kola na míru aneb co je homologace pneumatik?

Homologace je osvědčení, že daný výrobek splňuje bezpečnostní nebo technické standardy pro užití. Homologované pneumatiky jsou zárukou nejlepšího výkonu, ovládání i nejvyšší bezpečnosti pro konkrétní model vozu. Jaký význam mají homologované pneumatiky? Co značí pojem Perfect Fit? S jakými kritérii se při výrobě pracuje? Odpovědi hledejte na následujících řádcích.

Jak je důležité míti správné pneumatiky

Význam pneumatik pro automobily jasně vyjadřuje skutečnost, že právě obutí má na jízdních vlastnostech automobilu až 30% podíl. Jeho význam ještě roste se sportovními ambicemi daného vozu. Každý vůz je jiný, stejně jako každý majitel vozu s ním hledá jiná potěšení. S tím souvisí velmi široká škála požadavků kladených na pneumatiky.

Z důvodu rozmanitosti nároků jednotlivých automobilek rozvíjí Pirelli svou strategii Perfect Fit. Podle ní navrhuje a vyrábí pneumatiky na míru pro jednotlivé modely vozidel. Přizpůsobení pneumatik konkrétnímu vozu umožňuje velmi úzká spolupráce s výrobci. Jde především o změny dezénu, použité materiály i celkovou konstrukci pneumatiky. Proces hledání toho nejlepšího řešení pro konkrétní vůz může trvat i dva až tři roky.

Pirelli zde využívá zkušenosti z dlouhodobé spolupráce nejen s výrobci aut, ale i se závodními týmy Formule 1. Například v osmdesátých letech se výrobci soustředili převážně na ovladatelnost za sucha a za mokra a rychlost. Dnes se hledí i na další kritéria, kterými jsou hmotnost, aquaplaning v přímém i podélném směru, konzistence ovladatelnosti, brzdění za mokra, jízdní komfort, valivý odpor, ujetá vzdálenost nebo hlučnost.

P Zero: vysokovýkonné pneumatiky na míru

Absolutním technologickým vrcholem nabídky pneumatik jsou Pirelli P Zero. Unikátní koncept Perfect Fit je tu neustále posouván k naprosté dokonalosti. Nová generace Pirelli P Zero se rozděluje na více typů. Nejsportovnější je P Zero Corsaurčená pro intenzivní jízdu na okruhu. Pro sportovní vozy je určeno výchozí P Zero (generace 1, 2 a 3) a pro výkonné luxusní vozy odvozená verze s posíleným komfortem a sníženou hlučností. Pro elektromobily pak P Zero E.

Při homologaci pneumatik Pirelli komunikuje přímo s automobilkami a využívá jimi poskytované 3D dynamické modely jejich vozů. V konstrukci pneumatiky P Zero se kombinují například tři druhy rozložení drátů v patce pneumatiky. Odlišné jsou také materiály a konfigurace výztužných plátů z polyesteru nebo Rayonu, různé tuhosti bočnic vyztužených kevlarem nebo tři druhy materiálu použitého pro běhoun. Tato pestrost umožňuje vzájemnými kombinacemi vytvořit vždy specificky zaměřenou pneumatiku s individuálně navrženými vlastnostmi.

Nejdůležitějším charakteristickým znakem P Zero je její schopnost zaručit maximální stabilitu i v nejvyšších rychlostech, podobně jako to je u pneumatiky pro formuli 1. Právě z nejvyšší disciplíny motoristického sportu je odvozena mimořádně tuhá směs v oblasti patky – F1 Bead, která umožňuje rychlejší a preciznější reakce. Technologie zajišťuje, že síly působící na patku a bočnici jsou rozloženy rovnoměrněji. Tím se významně omezuje deformace pneumatiky při velkém zatížení ve vysokých rychlostech. Chování pneumatiky je díky tomu lineárnější i předvídatelnější, což je základní vlastnost pro sportovní jízdu na hranici fyzikálních zákonů. Řidič tak může zažít radost ze sportovní jízdy s pocitem naprostého bezpečí.


Pokud jste právě ve fázi výběru pneumatik a rozhodnete se pro prémiovou kategorii s homologací, doporučujeme vám podívat se na náš katalog.

Nabízíme vám také síť profesionálů pro údržbu a výměnu pneumatik pro váš vůz. Určitě vám s výběrem rádi poradí.