Jak vybrat správné pneumatiky?

Výběr nových pneumatik je třeba podřídit svému vozu. Typů pneumatik, ať už pro osobní vozidla, SUV nebo dodávky, je totiž hned několik. Rozhodně je třeba znát odpovědi na klíčové otázky. Jaké podmínky vás při jízdě čekají? Znáte správné rozměry pneumatik a ráfků? Jakým stylem jezdíte? Odpovědi vám pomůže najít následující text.

Kde budete jezdit?

Předtím, než si pořídíte nové pneumatiky je vždy dobré zvážit, v jakých podmínkách budete jezdit. Ujasněte si dopředu jestli potřebujete letní nebo zimní pneumatiky nebo vystačíte s celoroční alternativou. Jaký druh terénu potká vaše auto nejčastěji? Městské silnice? Dálnice? Nebo terén? Bydlíte někde, kde často prší a v zimě padá sníh? To jsou základní otázky, na které si musíte odpovědět před koupí nových pneumatik.

Rozměr pneumatik

Jak už jsme psali v tomto článku, samotné pneumatiky na sobě mají napsáno spoustu informací. Mezi ně patří jejich rozměry - šířka, výška a průměr pneumatiky. Šířka pneumatiky se udává v milimetrech, následuje výška profilu v procentech. Za písmenem R pak najdeme průměr ráfku v palcích. Zápis těchto hodnot může na pneumatice vypadat třeba takhle: 205/55 R16. Následuje rychlostní index, který udává, pro jakou maximální rychlost je pneumatika určená a nosnostní index, který nám řekne, jakou zátěž pneumatika zvládne. 

Při výběru nových pneumatik je proto dobré podívat se na bočnici těch starých. Správný rozměr i další potřebné parametry ověříte také ve velkém technickém průkazu.

Ráfky kola

Rozměry, které se používají k označení ráfku kola, jsou šířka a průměr ráfku. Například pokud má ráfek kola rozměr 16 x 7J, 16 označuje průměr ráfku vyjádřený v palcích a 7 je šířka ráfku. J je tvar vnějšího okraje ráfku. "Hraním si" s šířkou ráfku může kolo vyčnívat více nebo méně. Zvětšíte-li první z nich, bude kolo vyčnívat více. Pokud ji však zvětšíte příliš, riskujete, že se pneumatika odlepí od svého uložení. 

Zohlednit je třeba i zális (ET). Udává vzdálenost od osy kola k jeho dosedací ploše v milimetrech. Čím je ET větší, tím víc bude kolo utopené do blatníku. Nižší ET (klidně může být záporné) zase znamená, že kolo bude koukat z blatníku ven. Pro nejlepší volbu ráfku kola se vždy vyplatí nahlédnout do velkého technického průkazu.

Styl jízdy

Dalším důležitým parametrem při výběru pneumatik je styl jízdy. Lidé, kteří jezdí hodně po městě, spotřebují hodně paliva a musí často brzdit a zrychlovat. V takovém případě je nejlepší volbou pneumatika s dlouhou životností, která nabízí vynikající brzdnou dráhu a nízký valivý odpor. Na druhou stranu řidiči, kteří často jezdí po dálnici, potřebují spolehlivé pneumatiky za každého počasí, které jim poskytnou maximální úroveň komfortu i při vysokých rychlostech. Nadšenci do sportovní jízdy potřebují pneumatiky s vynikající přilnavostí a vynikajícím držením na silnici a v zatáčkách. Příznivci jízdy v terénu se musí spolehnout na pneumatiky určené pro pohon všech čtyř kol, které zaručují bezpečnost i v extrémních podmínkách.

Homologace pneumatik

Homologace je osvědčení, že daný výrobek splňuje bezpečnostní nebo technické standardy pro užití. Homologované pneumatiky jsou zárukou nejlepšího výkonu, ovládání i nejvyšší bezpečnosti pro konkrétní model vozu. Vyvíjí se na míru každému autu a automobilky je montují jako originální součást výbavy. Pirelli například vyrábí dezén P Zero v několika variantách, aby zaručilo dokonalé jízdní vlastnosti různým modelům aut. Obzvláště důležité jsou homologované pneu u prémiových aut.

Správné rozhodnutí formuje dostatek informací

Koupě pneumatik je výraznou investicí a vyplatí se takové rozhodnutí postavit na kvalitních informacích. Uvědomte si, kde a jakým stylem jezdíte. Projděte si recenze, podívejte se na nejnovější testy pneumatik.
Obecně se pneumatiky dělí do třech výkonnostních kategorií:

  • Prémiové pneumatiky
  • Střední třída
  • Ekonomická třída

Prémiové pneumatiky samozřejmě oproti ostatním kategoriím nabízí nejlepší jízdní vlastnosti spolu s delší životností. Jsou proto nejbezpečnější variantou pro váš vůz.
 

Pokud jste právě ve fázi výběru pneumatik a rozhodnete se pro prémiovou kategorii, doporučujeme vám podívat se na náš katalog.

Nabízíme vám také síť profesionálů pro údržbu a výměnu pneumatik pro váš vůz. Určitě vám s výběrem rádi poradí.

Šťastnou cestu a pamatujte, že s Pirelli to máte pod kontrolou.